Soorten dakkapel

Er zijn 4 verschillende type dak bij een dakkapellen:

 • Dakkapel met plat dak
 • Dakkapel met schuin dak
 • Dakkapel met een enkelzijdige verhoogde nok
 • Dakkapel met een dubbelzijdige verhoogde nok

plat dak dakkapelPlat dak

Een dakkapel met een plat dak is een veel voorkomend type waarbij het regelwater via een afvoer via de zijkant of regengoot wordt afgevoerd. Deze wordt aan een kant van het dak geplaatst.

Schuin dak

dakkapel schuin dakEen dakkapel met een schuin dak is een model welke een schuin dak heeft welke bijna altijd is afgewerkt met dezelfde dakpannen van de rest van het dak. Dakpannen hoeft u niet te kopen omdat deze hergebruikt worden. Bij het plaatsen van een dakkapel worden eerst dakpannen verwijderd waarna er in het dak een opening wordt gezaagd. Vervolgens komen deze verwijderde dakpannen weer boven op de dakkapel te liggen.

Dakkapel met enkelzijdige verhoogde nok

enkelzijdige verhoogde nokEen dakkapel met een enkelzijdige verhoogde nok wordt vaak toegepast op een zolder waarbij de afstand van vloer tot plafond vrij gering is. Hiermee creƫer je niet alleen meer ruimte in de lengte of breedte maar ook in de hoogte. Het dak wordt in feite verhoogd door de aangepaste dakconstructie. De prijs van een dakkapel met enkelzijdige verhoogde nok is ongeveer 25% duurder dan een normaal.

Dakkapel met dubbelzijdige verhoogde nok

dubbelzijdige verhoogde nokEen dakkapel met een dubbelzijdige verhoogde nok wordt ook veel toegepast bij een huis met een lage zolder (afstand vloer tot plafond). Met een dubbelzijdige verhoogde nok wordt de gehele dakconstructie aangepast en wordt een kleine opbergzolder een ruimte zolderkamer. De dakkapel is dus aan beide kanten van het huis aanwezig.

Prefab of traditioneel, hout of kunststof

prefab dakkapelEen dakkapel kan kant en klaar uit de fabriek komen en ter plaatse op maat worden gemaakt in de stijl van de woning. De sierelementen kunnen gekopieerd worden. Kant en klaar uit de fabriek wordt prefab genoemd. Een prefab dakkapel kan volledig van kunststof zijn maar ook van hout. Bij een volledig kunststof dakkapel worden altijd kunststof kozijnen geplaatst. Een dakkapel van hout kan zowel kunststof kozijnen als houten kozijnen bevatten.

 

traditioneel dakkapel Kunststof heeft als voordeel dat het nooit kan wegrotten. De levensduur is een stuk langer. Kunststof kies je in een bepaalde kleur en schilder je in principe nooit meer over in tegenstelling tot hout. Wil je ook de kleurstelling van je woning veranderen dan is hout ideaal en kunststof nadelig.

4 Comments

Add a Comment
 1. Hallo,
  Wij hebben een vrijstaand huis, en hadden hier graag een Dakkapel met een dubbelzijdige verhoogde nok op. Nu kan ik hier nergens een prijsindicatie vinden.
  Dit zal natuurlijk afhankelijk zijn van grootte en materiaal soort.

  Heeft u hiervoor bepaalde richtlijnen?

  Wij horen graag van u.

  Mvg. Fam. Martens

 2. Beste,

  Een dakkapel met dubbelzijdig verhoogde nok is in feite een dubbel dakkapel. De richtprijs is een dakkapel met schuin dak X 2.

 3. Wist niet dat je voor de achterkant van je huis geen dakkapelvergunning nodig had. Maar snel plannen maken voordat het te koud gaat worden.

 4. Op zich in in februari geen probleem, zojuist ervaren, zolang het maar niet regent.
  Houd je kamer deur dicht als ze het dak open gaan maken zodat je nog wat warmte binnen houdt. Zodra het nieuwe dakkapel er op zit kan de deur weer open en is je kamer binnen 1 uur weer op temperatuur. Betrof bij mij de slaapkamer en kon dezelfde avond weer heerlijk warm in mijn bedje liggen.

Geef een reactie